Var ganska mysigt väder i Norrtälje idag, växlande sol/regn.

05.45 - Vaknar
06.38 - Hoppar på bussen till Stockholm
08.15 - Sitter på tåget till Linköping
14.00 - Börjar skriva tentan
18.00 - Lämnar in den, gick inte så bra
19.35 - Hoppar på bussen till Resecentrum
20.05 - Sitter på tåget till Stockholm
22.40 - Bussen till Norrtälje avgår från Tekniska högskolan
23.55 - Sitter i kalsongerna!


Men nu har jag ledigt i ett par dagar! :-)

Passade på att åka hem över tenta-p, åker ner till Linköping igen för att skriva tentan i digitalteknik på onsdag bara, tror jag åker hem igen efter den, lektionerna börjar inte förräns på onsdag veckan efter tentan.


Var effektiv och tog 07.00-tåget till Stockholm, när jag kom till centralstationen bestämde jag med ludde att vi skulle äta lunch vid KTH, så jag hade 3 timmar att spendera i Hufvudstaden.


Stockholm är inte speciellt spännande före klockan 10, allt är stängt, bara skolklasser och pensionerär ute. Jag kände mig lite som en pensionär, gick runt och filurade med kameran till halv elva. Gick till Kulturhuset och kollade två utställningar innan jag gick igenom lite butiker. Med ludde åt jag en kebabtallrik och vi diskuterade studier och sovstrategier. :-)Det var mörkt på centralstationen i Linköping, mysigt!
I Stockholm var det grått och dött på förmiddagen.Gamla stan fick lite solsken innan regnet kom tillbaka

Då Erik fyllde 24 i fredags passade jag på att åka till Norrtälje för en kortare visit, lördagskvällen spenderades i Eriks nya lägenhet.


Trevligt kväll, om än på tok för många kameror!

Har inte hunnit skriva något här, men kan göra en snabb sammanfattning av vad jag gjort:Flyttat till Linköping
Börjat läsa Teknisk Fysik & Elektroteknik
Fått en gul slips
Räknat matematik
Hävt 33cl öl på 5 sek
Cyklat 5+ mil
Sett Maia Hirasawa och Those Dancing Days
Gjort matlåda (vuxenpoäng+)
Spenderat 4 timmar på IKEA (vuxenpoäng+)
Spisat ärtsoppa och punch
Ympat (inte det man gör med träd)

DNs utrikesdag var intressant, världen kändes aningen mindre när jag reflekterade på bussen hem. Dom gick kanske inte så djupt som jag skulle vilja, men med den bredden och tidsbegränsningen förstår jag att det inte går att gräva djupare.Var även mycket intressant att igen läsa Maciej Zarembas Kosovo-artiklar i det särtryck DN gjort dagen till ära. Sen passade jag på att titta på Mikael Janssons Speed of Life och Joakim Eskildsens Romska resor i Kulturhuset.

Läste i DN för 2 dagar sen att sommaren strax är slut, att vädret skulle börja röra sig mot höst. Nu måste man passa på att vara ute och suga musten ur de sista sommardagarna så som bara nordbor gör.


Håller på och går igenom alla mina prylar här hemma, inför flytten till Linköping, är helt sjukt mycket saker jag behöver göra mig av med.


Var ute och fotade lite mer wakeboard i förrgår, riktigt trevligt väder;

Har varit förkyld hela veckan, extraordinärt kasst.


I tisdags kom Patrik hit för en tvådagars kod-session, vi skulle skriva lite script och program till Starkasts servrar. Det gick hyfsat med kodandet, behöver lägga några timmar till för att få något bra.


Igår åkte vi ut med Daniels båt för lite Wakeboard, jag kunde dock bara fota. Patrik, som bara åkt wakeboard en gång förra sommaren, trotsade det hårda vädret och fick ett par bra åk, även några med Wakeskaten.


Lite senare på kvällen kom solen fram, då kunde jag knäppa några sköna bilder på Daniels åk.Flax!
Fler bilder här

Patrick Wolf-spelningen var en av dom roligaste, om man stod i fotodiket, då han trillade ner från scenen, “på” fotograferna. Tänkte komplettera med lite bilder.
I fotodiketPatrick ger en av Rockfoto-fotograferna en kram

Den 14 Augusti börjar jag läsa till Civilingenjör i Teknisk Fysik och Elektroteknik i Linköping, “Master of Science in Applied Physics and Electrical Engineering” låter dock grymt mycket häftigare. :-)Nu måste jag bara hitta boende …

Fler bilder finns här

Den spelning med värst ljus, men kanske skönast ljud. Det enda ljuset som fanns mot artisterna var från deras laptop-skärmar, dom satsade verkligen inte på det visuella, vilket dom iofs inte direkt behöver, musiken är ju så sjukt bra. Låtföljden var dock lite knepig, dom tappade verkligen tempot mot slutet, lite tråkigt kanske.


Jag lyckades iaf få ett 10-tal skarpa kort, med ISO3200, f/2.8 och en slutartid på 1/10. Skönt att man har IS (bildstabilisering) på objektivet i sådana här fall. Fick även köra manuell fokus, men det gjorde inte så mycket, dom stod ju bara där.

Nån mer bild finns här

Jag såg följande band:Hellsongs
Maia Hirasawa (fotade)
Mando Diao
Mustasch (fotade)
Within Temptation (fotade)
Scissor Sisters
Weeping Willows
Miss Li (fotade)
Detektivbyrån (fotade)
Vapnet (fotade)
Shout Out Louds (fotade)
Hocico (fotade)
In Flames
The Tough Alliance (fotade)
Ida Maria (fotade)
Svenska Akademien
Slagsmålsklubben
Patrick Wolf (fotade)
Zeigeist (fotade)
The Magic Numbers
Apoptygma Berzerk (fotade)
Sonic Syndicate (fotade)
Pluxus (fotade)
Boeoes Kaelstigen (fotade)

Klockan ett rullade bilen från Arvika, med Gunnar, Erik, Simon, Camilla och jag. Det gick betydligt snabbare hem än dit, ungefär 6 timmar med en rast i Västerås. Skall försöka ladda upp en massa bilder, rädd att jag kommer sitta hela natten dock.

… på mig.


När jag fotade Patrick Wolf stod jag mellan två monitorer när han skulle köra nån skön pose precis ovanför mig, så jag hukade mig och lutade mig lite bakåt för att få en skön vinkel. Helt plötsligt tappar han fotfästet och dräller ner nästan över mig. Var inte så brutalt, inget gick sönder och ingen skadade sig. Alla började bara garva åt det.


Synd att jag inte hade mitt 10mm Fisheye på, skulle nog blivit grymma kort då. Skall försöka ladda upp nått/några kort strax, får se om jag hinner. Snart spelar Apoptygma Berzerk, vilket blir sista bandet jag fotar. 01.30 blir det Pluxus och sen är festivalen slut för den här gången.

Fler bilder på Ida Maria finns här

The Tough Alliance var kluriga att fota, men fick till ett par sköna. Fotade Ida Maria imorse, det gick rätt bra, stannade kvar hela konserten för att lyssna, grymt bra. Såg bara första halvan av spelningen på Hultsfred, för någon drog med mig till Pet Shop Boys … som sög. Det var synd att hon spelade så tidigt (14.30) – publiken sov nästan i början, men hon lyckades långsamt värma upp publiken och när sista låten spelades var det skönt drag.


Idag blir Pain 17.30 om det inte regnar, Svenska Akademin vid 19.00, Slagsmålsklubben 20.00 (om det inte regnar), Sabaton 20.30, Patrick Wolf 21.30, Zeigeist vid 22.30, The Magic Numbers 23.00 (ej vid regn) samt Pluxus vid 01.30. Tror jag skall titta lite på VNV Nation också.


Skall försöka fota Svenska Akademin, Sabaton, Patrick Wolf och Zeigeist. Hoppas man slipper springa runt i regn bara, just nu öser det ner. Jag orkar inte stå och lyssna vid Vintergatan om det regnar.

Camilla och nån festisMiss Li från LyranVapnetShout out louds

Fotade Miss Li, Vapnet, Detektivbyrån och Hocico idag. Skall fota The Tough Alliance också, det skall bli fett. Håller på och tömmer kameran, men det går segt… kommer inte hinna springa iväg till In Flames.


Miss Li var rätt kul, dock lite svårt att få “häftiga” bilder, Detektivbyrån var också svårt… det var sjukt många fotografer där, så vi fick köra skift typ. Hocico hade sjukt lite ljus, ISO 3200 och f/2.8 gav liksom 1/60 till 1/100-dels slutartider, men jag tror jag fick till några bilder, hade riktigt bra spot.


Skall försöka hinna ladda upp några bilder från dagen.


Annars har det varit en rätt skönt, sol hela dagen. Vaknade av att tältet var varmt som en bastu, fick lägga mig direkt på golvet för att känna lite svalka från marken. Imorgon verkar det bli mer mulet och regnskurar, det positiva är iaf att man kan sova länge på morgonen.

Fler bilder här – Kommer även ladda upp fler om jag får tid.

Nu har jag fotat klart för dagen, Within Tempation fick avsluta. Det var grymt kul, men svårt att fota. Det var inte så mycket ljus och hon rörde sig väldigt mycket, så man fick flänga runt med kameran och flytta AF-punkter som en tog medan man måste hålla koll på dom andra fotograferna, man vill ju inte krocka.


Har haft lite problem med att överföra bilderna till datorn, av någon anledning har det gått extremt segt. Men nu fick vi låna en Firewire-läsare av Rockfoto-grabbarna, grymt mycket snabbare. :-)

Johan Eckerström
johan@jage.se


Internet presenceFlickr
Last.fm

Idag öppnade festivalområdet, och därmed media-backstage. Så nu har jag tillgång till bra Internet. Gäller bara att hitta tid att springa hit, man vill ju hänga lite i campet också.


Hittils har jag sett Hellsongs, Maia Hirasawa, Mando Diao och Mustasch. Fotade Maia och Mustasch från diket. Mustasch var dock rätt klurigt, massa rök som var i vägen, jobbigt stroboskop-influerat ljus och så blev vi utkastade efter typ en och en halv låt.

Ja, färden tog ju ganska lång tid, men det var ganska kul ändå…Erik hjälper Gunnar med sina prylar, efter att dom bränt en säkring i bilen och svurit ganska mycket så fick dom ihop en fin setup för att dunka musik.Erik och Gunnar ser ett mycket fascinerande moln!Simon fick köra en bit, han var grym, det var sjukt nära att vi fick en luftfärd på vägen mellan Karlskoga och Karlstad. :-)


Förresten så kan jag verkligen rekomendera “Tex Mex” i Västerås, vid det “västra” köpcentret. Grym personal och mat!

Gunnar skulle gå omkring och leta öl i 50 min på systembolaget
Jag och Erik var tvugna att pilla lite försäkringar, tog en halvtimme extra
Erik kunde inte packa innan, utan börjar packa allt sitt en timme innan avfärd
Gunnar skulle ha med alla sina gadgets
Gunnar var tvungen att köpa mer gadgets på biltema
Gunnar hade ingen festivalbiljett, vi var tvugna att åka upp till Nora, norr om Örebro för att köpa en beg.
Min och Eriks biljett krånglade, inte meningen att pressen skall komma innan Torsdag :-)

Lånade en dator på Arvikas bibliotek, man kunde tyvärr inte koppla in sin laptop här… det skall dock finnas något Internetcafé vid namn Perrys där man kan surfa.


Har faktist skrivit lite om den långa resan hit, men eftersom jag inte kan koppla in min dator kan jag inte posta den.


Iaf så kom vi hit vid midnatt igår, min mediabiljett trasslade i en halvtimme, sen var det ett jädrans konkande med saker i mörkret, sen skulle man hitta en plats att sätta upp tältet… lyckades inte få till tältet i närheten av så bra som på Hultsfred, men det får duga.


Får se om jag får någon Internetaccess med laptopen, annars får jag vänta med att ladda upp bilder och posta inlägg tills imorgon, då presscentret öppnar.

Idag åker jag till Arvika!


Har med mig kamera, dator, fotopass och tält. Just fotopasset är jag riktigt glad över, första festivalen som jag kan komma in i fotodiket på. Hoppas jag kan prestera bara, är ju lite annorlunda jämfört med att stå i publikhavet och köra med zoom.


Tänkte försöka skriva lite och ladda upp bilder under vistelsen iaf.

… eller hur Phoo gick sönder.

Lite bakgrundsfakta: Phoo är Starkast-föreningens stolthet, en 1U-server med dubbla processorer, en del minne och disk. En riktigt tjusig maskin, som står i en av Sveriges tjusigaste datorhallar (Telefortress). Det är en maskin som skänkt mycket glädje under åren, tror den funnits i 3 år.

Idag, torsdag, hade vi planerat ett besök hos Phoo. Vi skulle byta ut ett gäng diskar och stoppa i ett nytt IPMI-kort (Fjärrstyrningskort), hyfsat avancerat ingrepp då det skulle flyttas runt data mellan en massa diskar och en ny disk skulle bli boot-disk, men det kändes inte sådär jätteklurigt.

Gick upp ganska tidigt, över en timme innan bussen från Norrtälje gick, käkade lite mat och stressade runt för att hitta alla sladdar och mojänger jag skulle ta med mig. En notis är att datorhallen ligger mitt ute i ingenstans, man är helt fucked om man glömt något hemma. Iaf, ja sprang runt och stressade hemma, sprang ut och slängde mig på cykeln… märker att den har punktering, springer runt och letar som en tok efter en nyckel till en backup-cykel. Efter ett tag har jag iaf tagit mig ner till busstationen, kutar till bussen och hinner precis med. I Danderyd hämtar Henrik upp mig, Henrik är min “assistent” för dagen, och vi far iväg genom Stockholm ner mot datorhallen.

Nåja, Phoo skulle uppgraderas, vi sätter igång och skickar en sista backup till våran extra-server som står i Linköping, tar några minuter, sedan stänger vi av Phoo och börjar direkt mecka. Vi fipplar en stund för att få igång console-redirection (så man kan arbeta med maskinen via en seriell com-kabel). När detta fungerar försöker vi få IPMI-kortet att fungera, det tar en stund att få fart på det, men efter ett tag funkade det faktist hyfsat. Dock lite problem när operativsystemet skulle boota och tyckte att nätverksinterfacen skulle vara avstängda.

Hela IPMI-arbetet skedde i en dånande datorhalls golv, rätt jobbigt. Så inför diskarbetet bestämde vi oss för att sno med oss lite prylar från hallen och sätta oss i deras topp-moderna kök och mumsa mat samtidigt som vi pillar. Efter lite konkande och pustande har vi burit ner allt. För att kunna synca alla diskar och få hyfsat prestanda hade jag bestämt att vi skulle stoppa i ett extra kontrollerkort för att ha alla diskar i samtidigt, alltså både dom gamla och nya. Nu börjar alltså det fruktansvärda!

Jag sätter mig och läser nått på min laptop, Henrik står på andra sidan bordet och är effektiv, kopplar i alla kablar och det extra kontrollerkortet… men det händer något konstigt med kontrollerkortet! Det hamnar inte i sin 33 MHz / 32-bitars PCI-slot som den skall vara i, nej den hamna i en av Phoos stora fina 66 MHz / 64-bitars bronto-PCI-X-slottar… på fel håll. Kortets undersida är alltså upp, mot CPU:erna, så skall det inte vara. Utan att registrera något fel fortsätter vi med arbetet, men när vi trycker på ström-knappen hör vi inget dån från fläktarna utan ett svagt pip följt av tystnad. Jag noterar kontroller-kortet, vi sliter ur det och testar utan, igen och igen… samma sak. Vi sliter ur alla diskar, olika minnen, vi testar att starta från IPMI-kortet, via knappen. Ja alla kombinationer, något är galet!

Henrik blir märkbart upprörd, han skall ju lansera nya tjänster på sin filmsida (Cinemaone) inom kort, det känns inget bra. Efter en timmes suckande och testande, ger vi upp. Vi försökte ringa runt och hitta ett nytt nätagg, även om vi inte är helt säkra på att det är nätagget, inget napp.

Det slutar med att jag, en 1U-rackserver och ett gäng andra människor åker med SL:s 676-linje hem till Norrtälje. Phoo has left the building…

Alla ni som använder Phoo eller maskinens tjänster behöver dock inte vara så ledsna, som tur är, är jag en riktig datamaskin-junkie. Direkt när jag kom hem rev jag fram en 4U-server (2×1,9 GHz Athlon MP, 2 GiB RAM) från hyllan, flyttade över Phoos diskar i den och körde igång allt i min källare. I princip alla tjänster fungerar som vanligt, om än lite segare då 100 Mbit helt plötsligt blivit 2,5 Mbit. Total nedtid för Phoo var cirka 11 timmar, rätt ok iaf.

Upppdatering

Moderkortet verkar helt, har dock inte hunnit boota något OS med det än. Men BIOS, POST osv fungerar fint. Tur att det bara var nätaggregatet. Att hitta ett moderkort som passar chassit, IPMI-kortet, CPUerna och minnet hade tagit väldigt lång tid. Tills vidare snurrar Phoo på i min källare.

Var uppe ganska sent, diskuterade fotografering och kameraval med min bror, somnade kanske vid 03.00 efter ett “avslappnande” podcast-avsnitt från P1:s Filosofiska rummet. Det handlade om materialism, det klöv mig i mitten när jag funderade över mina materiella ting… men iaf.


Runt 06.00 vaknade jag som vanligt av att fåglarna gick igång utanför fönstret, bestämde mig för att gå på toaletten och en promenad runt i huset för att sedan lägga mig igen. 06.10 ringer telefonen, helt oväntat står det “Micke C” på displayen… Det visar sig att Micke och Henrik står utanför med bilen redo för en tidig fisketur. Lite överrumplad går jag med på att följa med, och vid sjutiden är vi ute vid Mickes morföräldrars sommarstuga, minns inte vad området heter, men det ligger utanför Bergshamra.Mästerfiskaren Henrik fick med sitt patenterade “gäddkast” napp efter någon halvtimme.
Fisken hann dock slita sig innan vi kunde ta det obligatoriska “hålla-i-fisken-i-ena-handen-och-se-glad-ut”-kortet. Men det gjorde inte så mycket, vi tänkte ändå inte behålla fångsten.Henrik har fastnat i nått…MickeHenrikSammanfattningsvis var det en trevlig utflykt. (Det finns nån mer bild på Flickr)

Ozzy Osbourne (Foton)
Pet Shop Boys
Turbonegro
Manic Street Preachers (halva)
Wolfmother (halva)
Flogging Molly
Laleh (Foton)
Anna Ternheim
Sahara Hotnights (halva)
Lisa Miskovsky (Foton)
Säkert! (Foton kommer…)
Roky Erickson & The Explosives (halva)
Justice
SebastiAn
Sophie Zelmani (Foton kommer…)
Salem Al Fakir (halva)
Timo Räisänen (halva)
Slagsmålsklubben
Bonde Do Role
Uffie feat. Feadz
Hafdís Huld (Foton)
Ida Maria (halva)
Taxi, Taxi! (Foton)
Familjen
Detektivbrån (Foton kommer…)
Ollibolli (halva)
Steso Songs


Att jämföra med förra årets lista, jag missade Maia Hirasawa i år igen, duh!

Fler bilder på Hafdís Huld på min Flickr sida

Fast jag orkar inte skriva något om det, outsourcar det till ludde. Läs Linköping och Matlagning

You can check out the lyrics here and download the mp3 here.I still think Pond-erosa Puff for the 3.6 release is the best song.

Kokade nudlar, någon ropade och jag gick iväg, nudlarna lämnades ensamma…


När jag hade varit ute i 25-30 min kom mamma hem, som då upptäckte att hela huset var fyllt med rök och luktade apa. Tur att det inte hade börjat utvecklas sotrök iaf, hade hon inte kommit hem hade jag nog stannat kvar ute i 20 min till…

Åkte in till Stockholm med Huldt idag, vi:Drog till Bromma och lämnade in Huldts Canon XM2
Åt på burger king
Testade objektiv hos Scandinavian Photo
Tittade på fotosaker hos Kameradoktorn
Smakade på tangentbord hos Macoteket, jag fick en Trisslott (dock nit)!


Sen när jag kom hem testade jag ännu mer objektiv, Erik hade fått hem sitt Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM – Det är grymt!

Har precis stoppat i 2 GiB RAM i MacBook:en, himla smidigt upplägg där under batteriet förresten.Skillnaden är enorm, nu kan jag faktist arbeta i Aperture utan att få slaganfall av att datorn börjar skeppa ut minne till disken. Jag kan till och med sitta och surfa samtidigt som Aperture jobbar med något i bakgrunden. Underbart!


Köpte även en 100 GiB-disk, men måste tyvärr vänta tills jag listat ut var min Mac OS X-skiva befinner sig. Skall bli skönt med en nyinstallation, även om det är rätt bra ordning på det jag har nu.


Jag hoppas jag kan gå igenom några av de tiotusentals bilder jag har som ligger och väntar på att bli sorterade, rensade och publicerade under helgen.

Phoo har under dessa 104 dagar:

Låtit Apache svara på femmiljonersexhundrafemtiotusen (~5650000) träffar för 107 sajter
Skickat 983.6 GiB data ut på Internet
Läst 3,008 TiB och skrivit 1137 GiB data från/till diskarna.
Ställt 11 659 132 MySQL-frågor (1,29 varje sekund)
I snitt använt 635 MiB aktivt RAM
Låtit ~38 personer chatta via Bitlbee samtidigt, konstant


Och allt detta genom att bara nyttja 6,02 % av tillgängliga CPU-cykler från de två 2,4 GHz Xeon-processorerna

Vi kommer att lägga in SPF för domänen starkast.net, detta berör alla som mailar med @starkast.net som avsändaradress och inte gör det via våra mailservrar (smtps.starkast.net).


Med SPF kommer vi specificera, via DNS, vilka smtp-servrar som får skicka med avsändardomänen “starkast.net”. Då mailet mottages av mottagarens SPF-aktiverade smtp-servrar kommer den kontrollera att avsändarservern är korrekt. Om ni t.ex då mailar ut genom eran ISPs SMTP med “starkast.net” som avsändardomän, kommer mailet inte att levereras normalt, utan klassas som ogiltig.


Så, om du skickar e-post med @starkast.net som avsändare, gör det via våra servrar. (Mer information om det hittar du här)


Det finns andra fördelar med att använda våra servrar:Ni kan skicka mail oavsett var i världen ni är.
All kommunikation med Starkast-servrarna är krypterad.


Är det något du undrar, hoppa in i #starkast på quakenet.

As a shell function

dstart() { env $1=YES sudo sh /etc/rc.local | sed ’s/starting local daemons/Started/’ }


As a script

#!/bin/sh

if [ X"$1" != X"“ ]; then
env $1=YES sudo sh /etc/rc.local \
| sed ’s/starting local daemons/Started/’
else
echo "Usage: dstart
fi


Used for starting local daemons on OpenBSD, whose startup commands lies in /etc/rc.local.

$ sudo pkill -x nginx && dstart nginx
Started: nginx.